Sådan holder du dine fliser smukke og rene

De fleste keramiske fliser har en uigennemtrængelige overflade overfor fedt, væsker og snavs. Det betyder, at alt skidt der skal fjernes ligger på overfladen, og er derfor nem at fjerne. Ofte bruges der alt for mange rengøringsmidler og ofte de forkerte. Hvis man ser bort fra vådzoner, er der ingen grund til at bruge kraftige rengøringsmidler. Brug aldrig rengøringsmidler som efterlader en hinde på fliserne. F.eks. Brun Sæbe, sæbespåner eller relaterende produkter.

Hos Dansk Flise Lager har vi ofte frustrerede kunder, som har udfordringer med at renholde fliser og fuger. Derfor vi har lavet en lille guide, for at sikre vore kunder kommer helt i mål med rengøringen, og samtidig kan nyde synet af smukke og rene fliser.

Sådan rengør du dine keramiske fliser:

 • Støvsug fliserne
 • Lav 2 spande vand. Denne ene spand tilsættes f.eks. en smule Platinum Stone Clean eller en anden neutral sæbe, som ikke indeholder syre eller efterlader en hinde på fliserne.
 • Vask fliserne med sæbevandet. Brug hårdt opvredet gulvklud eller moppe.
 • Vask fliserne efterfølgende med rent vand. Brug hårdt opvredet gulvklud eller moppe. Skift vand flere gange hvis nødvendigt. Beskidt vand vil misfarve fugerne. Vandet fordamper, og skidt og snavs vil være tilbage og trænge ned i fugerne. Over tid vil det ændre fugernes farve.
 • Misfarvede fuger kan være en udfordring, og almindelig vask kan sjældent løse problemet. Grundreglen er, at der aldrig bruges rengøringsmidler som indeholder syre. Syre påvirker fugematerialet, og vil gøre fugerne porøse og smuldrende, og vil samtidig gøre fugen mere modtagelig overfor nyt snavs, fedt osv.

  Sådan renser du dine fuger:

  • Lav en opløsning med Platinum Proclean 04
  • Vask fugerne med denne opløsning. Der skrubbes med en hård børste. F.eks. en gammeldags skurebørste. Tag et par m2 af gangen.
  • Vask med rent vand med det samme, inden sæbevandet når at tørre. Brug evt. skurebørste til at få alt snavs fjernet fra fugerne.

  Sådan holder du din bruseniche pæn og ren:

  • Skyl fliserne over med håndbruseren.
  • Lav en opløsning med f.eks. Platinum Proclean 04 for at fjerne gamle sæberester, kalk, alger osv.
  • Brug en hård skurebørste. Vask fliser og fuger. Det kan kræve lidt knofedt, men det er vigtigt at komme helt til bunds, således fliserne igen fremstår i de rigtige farver, glans og udtryk. De fleste husejere kender problemer med kalkaflejringer. Får kalken først lov til at sætte sig på overflade og fuger, vil det være ekstra god grobund for nye kalkaflejringer.
  • Skyl godt efter med håndbruseren, skrab vandet af, og tør efter med et håndklæde eller lign.
  • Til den ”daglige” vask, bruges Platinum Stone Clean. Denne sæbe efterlader ingen hinde, skader ikke fugerne, og er samtidig kalkhæmmende.

  Det anbefales altid, at bruseniche skrabes af for vand efter et bad. På flisevæg og gulv kan der hænge flere liter vand. Er vandet kalkholdig, vil vandet fordampe, men kalken vil blive hængende på fliserne.

  Brug ALDRIG syreholdige rengøringsmidler til rensning af fuger. Disse er ofte effektive. Faktisk alt for effektive. Fugerne ”opløses” og bliver porøse, og dermed ekstra modtagelig overfor fedt og snavs. Er skaden sket, kan den ikke genoprettes.

  Platinum Proclean 04 er det stærkeste rengøringsmiddel som kan anbefales af Dansk Flise Lager Aps.